Νέα

31 Μαΐου, 2024

Πρόσκληση στην 3η Μελέτη Επίσκεψης και Συνάντηση Έργου του Ευρωπαϊκού Έργου “Women for Science, Technology, Engineering, and Mathematics in Europe (WeSTEMEU)”

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων «Διόφαντος» (ΙΤΥΕ) συμμετέχουν ως εταίροι στο Ευρωπαϊκό έργο «Women for Science, Technology, Engineering, and Mathematics in Europe (WeSTEMEU)» του Προγράμματος INTERREG EUROPE 2021-2027, το οποίο αφορά στην ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στους τομείς STEM (Φυσικές επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά).

Οι τομείς STEM είναι πολύ σημαντικοί για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για την αντιμετώπιση προκλήσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τον ενεργειακό εφοδιασμό και την ψηφιοποίηση. Ωστόσο, ο αριθμός των γυναικών που συμμετέχουν σε αυτούς τους τομείς είναι δυσανάλογα μικρός, και αυτό έχει επιπτώσεις σε πολλαπλά επίπεδα.

Το WeSTEMEU προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα σε διαπεριφερειακό επίπεδο, προωθώντας μέσα πολιτικής που ενθαρρύνουν και διευκολύνουν την απασχόληση των γυναικών στους τομείς STEM, συμβάλλοντας έτσι στην αποτελεσματικότητα και τη συνεκτικότητα της αγοράς εργασίας και στην πρόσβαση των γυναικών σε ποιοτικότερη απασχόληση.

Το έργο φιλοδοξεί να διερευνήσει στις συμμετέχουσες περιοχές στην Καταλονία (Ισπανία), τη Λιθουανία, το Βουκουρέστι (Ρουμανία), την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Περιφέρεια Podkarpackie (Πολωνία) και την Κομητεία Donegal (Ιρλανδία) υπάρχοντα κενά και να διευκολύνει την ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων και καλών πρακτικών. Καθώς τα δεδομένα για τις γυναίκες επιστήμονες στους κλάδους STEM ποικίλλουν πολύ εντός της ΕΕ, το έργο, πάνω απ' όλα θα επιδιώξει να μάθει από τις πρακτικές των πρωτοπόρων και να τις μεταφέρει στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές περιφέρειες.

Απώτερος σκοπός του WeSTEMEU είναι να συμβάλει στην καλύτερη ισορροπία μεταξύ των φύλων και να καταστήσει τον τομέα STEM πιο συμβατό με τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές ανάγκες και των δύο φύλων. Ταυτόχρονα, θα συμβάλει στην ικανοποίηση των απαιτήσεων για νέες θέσεις εργασίας και καινοτόμο βιώσιμη ανάπτυξη στην τρέχουσα οικονομία της γνώσης. Τέλος, ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος του έργου θα παίξει ρόλο και στο χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς οι γυναίκες θα εισέρχονται πιο συχνά σε θέσεις εργασίας που αμείβονται καλύτερα από αντίστοιχες θέσεις σε παραδοσιακά «γυναικείους» τομείς.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το ΙΤΥΕ «Διόφαντος» έχουν αναλάβει να υποστηρίξουν, μεταξύ άλλων, και την διαδικασία συμμετοχικής διαβούλευσης με φορείς πολιτικής, επιχειρήσεις και αναπτυξιακούς φορείς της ευρύτερης περιοχής.

Η επερχόμενη 3η Μελέτη Επίσκεψης και Συνάντηση Έργου με την συμμετοχή όλων των εταίρων αλλά και ενδιαφερόμενων (stakeholders) από Ευρωπαϊκές χώρες προγραμματίζεται για τις 4 & 5 Ιουνίου 2024, στην Πάτρα, στην Αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Πατρών - Αθηνών 32 και, Αμερικής, Πάτρα).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υβριδικά, με φυσική παρουσία και ταυτόχρονα μέσω τηλεδιάσκεψης και η πρώτη ημέρα (4 Ιουνίου) είναι ανοικτή για ενδιαφερόμενους και φορείς της ευρύτερης περιοχής, καθώς και το κοινό. Η συμμετοχή όλων είναι σημαντική, καθώς θα καταγραφούν οι διαφορετικές απόψεις και ιδέες, οι οποίες θα συμβάλλουν στην συγκέντρωση καλών πρακτικών και στην ενσωμάτωση νέων εργαλείων ενίσχυσης της γυναικείας παρουσίας στους κλάδους STEM σε διαπεριφερειακό επίπεδο, στα πλαίσια του έργου.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στην κα Μαρία Ξύγκα στην ηλεκτρονική διεύθυνση mxiga@cti.gr.