Έργα
PREBIODUNES
Περίληψη έργου:
Τις τελευταίες δεκαετίες, η αυξημένη αστικοποίηση για τουριστικούς και ψυχαγωγικούς λόγους, έχει οδηγήσει σε παγκόσμια πτώση το οικοσύστημα των παράκτιων αμμόλοφων. Ειδικότερα, δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως η αναμόρφωση ή ισοπέδωση των αμμόλοφων, ο καθαρισμός παραλιών, η κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων και η καταπάτηση αποτελούν απειλές που προκαλούν σοβαρή περιβαλλοντική υποβάθμιση. Επιπλέον, η καλή κατάσταση αυτών των οικοσυστημάτων επηρεάζεται σημαντικά από τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή. Με ανάλογο τρόπο η εισροή λιπασμάτων και άλλων συστατικών μέσω της απορροής μπορούν να αλλάξουν το χημικό προφίλ των παράκτιων αμμόλοφων και να μειώσουν τη βιοποικιλότητά τους.
Στο πλαίσιο του έργου PREBIODUNES θα:
- Υλοποιηθούν τέσσερις (4) πιλοτικές δράσεις σε τέσσερις διαφορετικές χώρες (Ιταλία, Ελλάδα- Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο) για τη διατήρηση και την αποκατάσταση των φυσικών οικοτόπων παράκτιων αμμόλοφων.
- Δημιουργηθεί ένα Σχέδιο Δράσης για την ένταξη όλων των ενδιαφερομένων μερών σε μια κοινή στρατηγική για τη βελτίωση της ευημερίας των παράκτιων οικοσυστημάτων για τις μελλοντικές γενιές.
- Κινητοποιηθούν και θα δεσμευτούν τα ενδιαφερόμενα μέρη μέσω της δημιουργίας ενός δικτύου εκπροσώπων στο πλαίσιο του μοντέλου της Τετραπλής Έλικας, για την προώθηση μιας κοινής απάντησης στις υπάρχουσες προκλήσεις που σχετίζονται με την απώλεια βιοποικιλότητας και τον κίνδυνο που διατρέχει το παράκτιο περιβάλλον.
- Εφαρμοστούν ΙΤ εργαλεία και ένα χαμηλού κόστους σύστημα παρακολούθησης για την παρακολούθηση της ευπάθειας των αμμόλοφων και την αξιολόγηση των επιπτώσεων της παρέμβασης που προβλέπεται στη φάση της πιλοτικής δοκιμής.
- Καθοριστούν κοινές διαδικασίες για τη διατήρηση και την αποκατάσταση των οικοτόπων των αμμόλοφων.
Τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών θα συμβάλλουν στην:
- Αύξηση της ικανότητας των αρχών και της κοινότητας γενικότερα για παρακολούθηση, αξιολόγηση και αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κινδύνων.
- Ενίσχυση της πρόσβασης και της χρήσης των υφιστάμενων πληροφοριών και αποτελεσμάτων του έργου.
- Αύξηση του επιπέδου ευαισθητοποίησης του τοπικού πληθυσμού και των ενδιαφερομένων για τη σημασία του των οικοτόπων, όχι μόνο για την αξία του τοπίου τους, αλλά και ως μέσο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
- Ενίσχυση της οικοδόμησης ικανοτήτων με την εκπαίδευση τοπικών παραγόντων στο σχεδιασμό και τη διαχείριση των παράκτιων αμμοθινών στις συμμετέχουσες χώρες.
Τίτλος Έργου: Διατήρηση της βιοποικιλότητας στους παράκτιους αμμόλοφους από την τουριστική πίεση
Ακρωνύμιο: PREBIODUNES
Προτεραιότητα του Προγράμματος: Supporting a greener and climate resilient Adriatic - Ionian region
Ειδικός στόχος: SO 2.3: Supporting environment preservation and protection in the Adriatic - Ionian region
Διάρκεια: 36 μήνες
Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας: Interreg VI-B IPA Adriatic Ionian Cooperation Programme 2021-2027
Προϋπολογισμός: 1.737.290,81 €
Εταιρικό Σχήμα:
- Polytechnic University of Bari - DICATECh (Lead Partner) - Ιταλία
- Municipality of Gallipoli - Ιταλία
- Δήμος Πρέβεζας - Ελλάδα
- Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» - Ελλάδα
- Organic Agriculture Association - Αλβανία
- University of Rijeka, Department of Biotechnology - Κροατία
- Go Green Studio sh.p.k - Αλβανία
- Public Institution University of Montenegro - Faculty of Natural Sciences and Mathematics - Μαυροβούνιο
- Environmental Protection Agency - Μαυροβούνιο
- Hydro-Engineering Institute Sarajevo - Βοσνία και Ερζεγοβίνη